2011. december 9.

A linzer mákos változata

nagyon lágy, több türelmet igényel, mint az isler. A tésztát csak hidegen lehet formázni, szaggatni, ezért az összegyúrt maradékot mindig elnyújtom úgy 1 cm vastagra, és visszateszem a hűtőbe. A kisebb, elnyújtott darab könnyebben lehűl és ismét nyújtható, szaggatható.
A tészta előnye, hogy nagyon sok formában készíthető el. Nálunk a lekvárral összeragasztott virág és az apró kiszúrókkal kiszúrt, csokizott egyaránt gyorsan fogy. A tészta utolsó darabjaiból lehet kifliket sodorni és melegen porcukorba forgatni, vagy apró kis golyókat formázni belőle, mélyedést nyomni a közepébe és lekvárral megtölteni.



Mákvirág

Hozzávalók a tésztához:
330 g vaj
140 g porcukor
1 egész tojás
400 g finomliszt
140 g darált mák
1 vaníliarúd kikapart belseje

A töltelékhez:
lekvár (nálunk ribizli)

A díszítéshez:
vaníliás porcukor
csokoládé

A tésztához a vajat robotgéppel habosra keverem, beleszitálom a porcukrot, majd amikor a gép már ezt is habosra keverte, hozzáadom a tojást és a vaníliát. A lisztet átszitálom, hozzámérem a mákot és több részletben a vajas masszába keverem. A tészta elég lágy, a keverőtálból úgy kell kikaparni. Két részre osztom és zacskóba csomagolom, 4-5 centisre nyújtom, hogy minél előbb áthűljön.
Legalább 2-3 órát kell hűteni, hogy a vaj visszaszilárduljon, de a recept egy éjszakát ír. A hűtőből kivéve két sütőpapír között kinyújtom. Lisztezni így is kell, de csak keveset szabad, mert a tészta mindent felvesz és a sok liszttől keményedik. A maradékot gyorsan összegyúrom, zacskóba teszem és elnyújtom.

A sütésnél arra kell ügyelni, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad és nem omlós, hanem kemény lesz. Közepesen meleg sütőben addig sütöm, amíg az alja egy kis színt kap, majd 2-3 percet még a tepsiben hagyom hűlni. Két tepsivel dolgoztam, amíg az egyik sült, addig a másikba szaggattam a tésztát.

Szerintem több türelem kell hozzá, mint például a hatlaposhoz, ezt ugyanis újra és újra ki kell nyújtani, szaggatni, a maradékot gyorsan összedolgozni, ellapítani, hűteni. A mérettől függően rengeteg lesz belőle.
Egy hét pihenés nagyon jót tesz neki, nálunk erre az időre gyakorlatilag elfogy, vagy ha karácsony előtt sütöm, akkor külön dobozban tárolom a családi adagot és külön az ajándékozásra szánt adagot. A dobozokba a rétegek közé sütőpapírt teszek, így szép marad és nem borul össze.


Lajos Mari receptje.

1 megjegyzés:

Tündérviola írta...

Nyami! Ez nagy merénylet volt ellenem, így reggeli előtt :)