2013. január 31.

Szerintem ezt bevezetem,

januárban kell egy játék!

Köszönöm mindenkinek, aki játszott 

és vitte a blog vagy a játék hírét,

és köszönök minden kedves, dicsérő hozzászólást! 


A nyertes pedig, 

akit a random.org segítségével sorsoltam, 

és egy majdnem fehér nyakmelegítőt választhat a készletből, 


Hamzai Gabi


Gratulálok!  






2013. január 27.

A vállmelegítő kötése közben

azon kellett volna törnöm a fejem, hogy mi legyen a következő projekt, de nem, én csak csíkoztam, úgyhogy befejezve ott álltam mindenféle ötletekkel a fejemben, és tanácstalan voltam, melyiknek is álljak neki.


Legszívesebben azonnal egy újabb Sripes to keep me warmot kötöttem volna, de azt talán mégse kellene! Legyen inkább valami más jellegű, poncsónál kisebb, vállmelegítőnél nagyobb darab, széles nyakkal, a nyakán egy kis mintával, Gerlepárból. A fejemben van, akár el is kezdhetném.

A Plain and Simple pulóvert beígértem magamnak januárra, van hozzá fonalam, minta kinyomtatva, Réka már kitaposta nekem az utat az fb csoportban, minden okosság egy helyen.

A Milanese Loop nagyon tetszik, talán egy kicsi változatot csinálok belőle a Lana Grossamból, mert ebből Grey Loop már nem lesz, az biztos. Nem tűnik nehéznek, közben lehet gondolkozni, mi legyen a következő projekt. Sapkát is kössek, vagy inkább a két gombócból egy nagy Milaneset, ez itt a kérdés! Netán kicsi Milanese kesztyűvel?

A New Odettetet bszilva hozta képbe, inspirálóan szépet kötött. Laza, kicsit sportos pulcsi, amit a csavart minta és a széles passzé, széles nyakkivágás tesz érdekessé. A gond az, hogy francia nyelvű technikai útmutató és egy rajz van hozzá. Pontos leírás nélkül viszont nincs a "köss öt sort és csinálj valami fontosat" kényszere, francia tudás hiányában szabad kezet kaptam. Fonal: egy egérszürke és egy sárga is szóba jöhet a készletből. A kérdés: nulla darab pulóverrel a hátam mögött kössek-e egyet csak úgy, bele a világba?

A Wren egy szép vonalú, egyszerűnek tűnő ujjatlan felső, (horgolt változatát is kinéztem valaha), Gerlepárból gondoltam, de aztán rájöttem, az eredeti nagyon vékony (400m/100g) fonalból készült, talán mégse olyan jó ötlet, másik fonalat viszont nem találok hozzá.

Csavart mintát is szeretnék már kötni egy ideje, január elején már próbálgattam és van pár jelöltem, amit meg szeretnék kötni. A egy helyben toporgást lezárandó 24-én reggel beállítottam a ravon, hogy akkor én mától Trestle Neckwarmert kötök, kötés közben meg végiggondolom, melyiknek is álljak neki.

2013. január 23.

És akkor a játék,

hogy még beleférjen a januárba!


A képen látható két nyakmelegítő közül (Understory Cowl és Growing Leaves Cowl) az egyik gazdára vár. A sorsoláson részt vesz mindenki, aki ír egy megjegyzést ehhez a bejegyzéshez.

Szeretném, ha ez egy hírvivős játék lenne, de nincs konkrét feltétel, a blogom vagy a játék hírét bármilyen módon vihetitek (megosztás, oldalsáv, bloglista, ismerősnek ajánlás). Érdemes megadni elérhetőséget, és mindenki írja meg a hozzászólásában, hogy melyik nyakmelegítőt szeretné.

A hozzászólásokat  2013. január 30-án este 10 óráig várom!

2013. január 22.

A csíkok közé befért még egy

nyakmelegítő is a kényszerű szünet miatt (nem volt használható 3.0-as tűm), úgyhogy a kieső pár napban kötöttem egy Growing leaves nyakmelegítőt. Mondtam, hogy sok nyakmelegítő lesz, ugye!?

Odafigyelős, főleg a Riverton után, ami olyan szép szimmetrikus, hogy harmadszor ismételve a mintát már mindent ért és lát az ember, a leírásba csak a biztonság kedvéért pislant. Ezek a levelek viszont aszimmetrikusak, a minta számomra csak a végén kezdett átláthatóvá válni, de akkor sem adta magát, csak követtem a leírást.

A kétféle fogyasztás lényegét viszont (k2tog, ssk), ami a levelek ívét adja, megértettem végre, és megtanultam a magic loop technikát is, mert a 90 szemmel máshogy nem boldogultam.




Minta: Growing Leaves Cowl by Meghan Macko
Fonal: Barka Mosó Masa - Juhász árnyalat - 
100% superwash merino gyapjú - 50g/83m
: 4.0 mm
Méret: 20×41 cm
Súly: 80 g

2013. január 19.

Mivel is lehetne feldobni a januárt,

mint egy jó kis játékkal. Még decemberben kérdeztem az fb-n, hogy ki milyen színből szeretne leginkább egy nyakmelegítőt, és a felkínált Mosó Masa színek közül a Juhász nagy fölénnyel nyert. A nyakmelegítő már lassan hetek óta kész, a fotózás azonban elég nehezen ment, most meg már sehogy, hozom, ami van.

Az eltelt idő viszont jót tett a játéknak, mert közben elkészült egy másik nyakmelegítő is, majd lehet közülük választani. Ez kicsit sportosabb, az kicsit nőiesebb. Ha végre fotóztam, hozom azt is, aztán jöhet a játék! Addig is lehet tippelni, melyik a másik. Annyit segítek, emlegettem itt a blogon, kétszer is.

A nyakmelegítő a mintában megadott szemszámmal készült, a fonal viszont valamivel vékonyabb, így viselve a nem passzos de nem is nagy kategória.


Minta: Understory Cowl by Breean Elyse Miller
Fonal: Barka Mosó Masa - Juhász árnyalat - 
100% superwash merino gyapjú - 50g/83m
: 4.0 mm
Méret: 20×27 cm
Súly: 114 g

2013. január 16.

A nyolcadik és a kilencedik Shroom

látható a képen alul, a tweed pedig csak úgy, viszonyításként, az korábbi. Minden barátnőm kapott egy sapit karácsonyra, ki azért, mert azt mondta, nincs sapkafeje, de ez még neki is jól áll, ki azért, hogy ki ne maradjon. Aztán december 30-án egyensapiban túráztunk a Somlón, ha látott valaki öt nőt öt különböző színű Shroom sapkában, akkor azok mi voltunk. 11 és 62 év közötti a merítés, mindenki örült neki és mindenki szereti.


És a tapasztalatok:
  • A tweed 7.0-es tűvel készült, szintén 48 szem, és négy mintaegység, de nem tömör így sem, akár kisebb tűvel is lehet még próbálkozni.
  • A szürke és a bordó öt mintaegységgel készült (aláfér a  hosszú, sűrű haj vagy  akár az összekötött is), a szürke ráadásul 14 sor passzéval, a képen a maradék fonal. Még egy sor passzé simán, kettő már nem biztos, hogy kikerült volna belőle.
  • A sapka stílusát a passzé hossza határozza meg. A legtöbbet 12 soros passzéval kötöttem és négy mintaegységgel, ez nem túl nagy, de már jellegzetes, kissé buggyos.
  • A fonal szintén nagyon meghatározó, az Eskimo szinte sodratlan, soha nem lesz olyan az ebből kötött sapka, mint a leírásban közölt képen, ahhoz tömörebb, sodrott fonal kellene, talán Mosó Masa vagy Andes.
Minta: Shroom slouchy tuque by Lee Juvan

2013. január 9.

Úgy ránézésre semmi különös,

aztán amikor alaposan megnéztem a Stripes to keep me warm leírását, azért előjött pár dolog. Összeszedtem mindent, ami kell hozzá, ha már ilyen nagy a lendület.

Szemjelölő
Ha csak az első és utolsó szemet kell jelölni, elég a fonalhurok, de mindenképpen kell a csíkok miatt.

Színváltás
A legegyszerűbb, de ügyelni kell rá, hogy a szálak ne párhuzamosan, hanem keresztezve fussanak, mégpedig lazán, nehogy összehúzza a kötést. Rajzos útmutató itt.



Gombolyagok
Kötöttem már pár csíkosat, de most először nem gabalyodtam bele az egymást keresztező szálakba. A két színt úgy tudom a legegyszerűbben kezelni, ha két külön üvegben tartom őket, és az egyik (Delight) mellettem, a másik (Selyemcukor) előttem a bal lábamnál. A Delighttal semmi dolgom, a Selyemcukrot viszont minden csík végén az óramutató járásával megegyezően áttekerem a kötemény körül, így a szálak a színváltásnál keresztezik egymást, össze viszont nem gabalyodnak.

Jogless stipes
Ez a harmadik vagy negyedik alkalom, amikor használom, és már végre begyakoroltam, sőt értem is. Így csinálom (A: egyik szín, B: másik szín):

B2
B1
A2
A1

A B1 sor utolsó szemét lekötve átteszem a szemjelölőt a jobb tűre, majd felhúzom az A2 sor első szemének jobb tű felé eső szálát és lekötöm a sort. A sor végére is kell figyelni, mert az utolsó szem (B2 sor) után  úgy tűnik, hogy csak egy szem van (mert ez az első, felhúzott szem), és ez így lesz jó! Színváltás következik és jöhet az A1 sor, majd a B2 sor első szemének jobb szálát fogom felhúzni.

Szerintem itt találjátok a legjobb útmutatót, a negyedik és ötödik képen látható, melyik szálat kell felhúzni.

Ktbl
Ez volt az újdonság, az elején nem is értettem, csak azt láttam, hogy a sok-sok ráhajtás ellenére nem látom a lyukakat, és éppen ez a lényeg, a ktbl a ráhajtást úgy köti le, hogy nem marad lyuk.
A hátsó szálas sima szem lekötéséhez hasonló módon, tehát nem az első, hosszú, hanem a tű hátoldalán lévő részét kell lekötni a szálaknak, az eredmény pedig a szálak keresztezése lesz (jól megnézve olyan, mintha egy x lenne ott, kevésbé ráfókuszálva viszont beleolvad a sorba). Első nekifutásra elég nehezen ment, nagyon szorítottam a tűt, de ezt is gyakorolni kell.

Erről sajnos nem találtam videót, de itt egy másik, az M1L szaporítás. A különbség, hogy ez utóbbi egy sor alatt szaporít (felhúz és azonnal leköt), a ktbl technikájával viszont az egyik sorban ráhajtások vannak, amit a következőben kell lekötni. A lényeg, amiért ide teszem a videót, hogy a ráhajtást is ezen a módon kell lekötni!





Méretezés

Ez talán a legnehezebb, mert csak a blokkolás után derül ki igazán, mekkora lett. Jelen esetben 3.0-as tűvel a 120 szem nagyon kevés, másodszor 140 szemmel próbálkoztam és végül ennél is maradtam.*
Az 1-1-es passzénál még a 60 cm hosszú tűmön nem ért végig, aztán elkezdtem kötni a csíkokat és úgy a tizennegyedik sor környékén kezdett annyira meglazulni, hogy végigért a tűn, a huszadik sor környékén pedig már kényelmesen, a damilon való húzkodás nélkül tudtam kötni.

Nagy kérdés volt, hogy milyen hosszú nyakrészt hagyjak, és úgy döntöttem, ezt úgyse húzom a fejemre, nem kell a 40 cm. A huszonnegyedik színes csík után szaporítottam, majd a minta 4 cm-t ír és az újabb szaporítást, a kettő között ez nekem négy színes csík lesz.
A mintában megadott 120-180-240 szem ezzel nálam 140-210-280 szemnre módosul. Van némi fenntartásom, miszerint ekkora szélességnél egy kicsit rövidebb nyakat kellett volna hagynom, de meglátom, ha kész.

* kötéspróba volt ám, a 26 szem 8 cm széles volt, majd blokkolás után 9 cm lett, szóval szépen lazul

2013. január 8.

Hosszú hónapok óta szemezek

ezzel a mintával és lelkesedésem cseppet sem lankadt a karácsonyi készülődésben, úgyhogy ideje nekiállni! Tetszik az eredeti, egyszerű megoldás és nagyon szeretem ilsefin gombos változatát is, úgyhogy kell nekem egy ilyen! Vagy kettő? Nézzük a dilemmát!


1. Van egy hasonló, csavart mintás vállmelegítőm, olyan félgarbós magasságú nyakmegoldással, vastagabb, téli változat, sokat hordom, a fazon tehát úgy érzem, rendben lesz.

2. Van egy halom Gerlepárom, abból nagyon szeretnék már kötni valamit. Bevásároltam még tavalyelőtt belőle, úgyhogy van pár gombolyag Puszedlim és Madárláttám (2011-es szín, már nem kapható, a kéknek és a zöldnek egy égészen fantasztikus keveréke), vettem hozzá két gombolyag Sólymot, és van még kétféle rózsaszínem (baba és mályva).
Ez utóbbi kettő együtt nem csíkozható, fehér nincs hozzá, de jobb is, nekem nem előnyös a sok rózsaszín. Marad a két barna, de azt hiszem, az túl sötét lenne, vagy a Madárlátta és az egyik barna. Vagy mégse? Egyszer már nagyon bejött nekem a rózsaszín-barna páros, de az egy mamusz, ez meg egy vállmelegítő. Dönteni nem tudok, Gerlepár elnapolva.

3. Van vörös-narancs-szürke Delighom, és vettem hozzá két gombolyag Selyemcukor Libikókát, a kötésminta alapján egy álom. A Libikóka puhasága nagyon szépen ellensúlyozza a Deligth kissé szúrós tapintását és a vastagság is pont jó.
Magában a Delight kevésbé tűnik számomra hordhatónak, az alapszínnel azonban mesés a csíkozása. Ez a színátmenetes-egyszínű páros egyébként teljesen lenyűgöz, sok helyen láttam hasonlót, a kedvencem Eszter Andrea's Shawl-ja.

Következtetés:
Ezennel leszoktam a deszépezaszín/milyenpraktikusésmostakciós alapú vásárlásról, eztán csak konkrét projekthez konkrét mennyiséget veszek, és mivel ez nem az első ilyen eset, szerintem nem lesz nehéz betartani. 

Terv:
Ha megkötöttem ezt a változatot és tényleg olyan jó, mint amire most számítok, kötök egy hasonlót Gerlepárból, ahol a csíkozást nem a szín, hanem a minta adja.

Ráadás:
Ilsefin blogja teljesen lenyűgözött, úgyhogy mostantól a bloglistámban szerepel. Ízelítőnek a kötősöknek a Jasmine-t a  horgolósoknak pedig Katten Karlsson-t ajánlom, a ravon pedig itt találjátok a munkáit.

2013. január 4.

Most már tudom,

milyen egy kendőtest. Egyszer úgyis kötök egyet. De egyre inkább úgy tűnik, majd egyszer, egyet.

200 szemmel kezdve nem kétszer, hanem akár háromszor is át lehet tekerni, úgyhogy kicsit kevesebb szemszámmal akár egy gombócból is kihozható. Légies és könnyed, a blokkolásnál nagyon sokat engedett, szépen alakítható.

Ha valaki nem regisztrált a Ravelryn, itt tudja megnézni a nyakmelegítőt modellen.


Minta: Dew Drop Cowl by Kelly Kingston
Fonal: Drops - Baby Merino - Pink (07) - 100% extra finom 
superwash merino gyapju - 175m/50 g
: 6.0 mm
Méret: 162×19 cm
Súly: 58 g

2013. január 2.

A január a hosszú, hideg esték,

a lencse, a sárgaborsó, a kolbász és a szalonna hónapja. Ilyenkor kell egy jó laktató leves, meg valami finomság hozzá. A leves terén komoly elmaradásaim vannak, a finomság terén viszont nagyszerű ajánlataim.
    • gombócleves - mindent szeretek, ami gombóc, a krumplit se hagyom ki!
    • gerslileves - hasonló rendszeresen készül nálunk rizzsel és gombával, úgyhogy tuti befutónak tűnik
    • a sajtkukacon pedig van egy remek kukoricakrémleves, azt is jó lenne megfőzni (linkelni sajnos most nem tudok, de amint elérhető az oldal, hozom)


    amit melegen ajánlok:

    • francia hagymaleves időigényes, de érdemes elkészíteni. a hagyma pirítása tart sokáig, bár kevergetni csak a végén kell
    • hacsapuri - nagyon egyszerű elkészíteni és bármihez, bármikor ehető. görög joghurt helyett én a Spar sajátmárkás joghurtját csepegtetem le hozzá
    • sült camembert -olívaolaj, fokhagyma, kakukkfű és nekem jöhet reggel, délben, este 


    és a kipróbáltak:

    (12) zabpelyhes keksz - napokig finom és hidegben nekem alapfelszerelés a zabpelyhes keksz. a következő jelöltet pedig már belinkeltem az oldalsávba a receptekhez

    (13) a Zazaleánál látott hósipka - volt már ilyen receptem, de nem mindig sikerült ilyen szépre. vanília és gyömbér helyett én egy marék mozsárban durvára tört mogyorót és egy teáskanál instant kávét tettem hozzá (a mogyoró után ezt is a mozsárba tettem és porítottam). nem csak szép, napok múlva is finom volt, bár legközelebb apróbbakat sütök

     

    (14) csíkos kifli - ezer éve ismerem, több ismerősöm is rendszeresen süti, ideje volt a családi repertoárba bevenni. hamarosan hozom (recept itt)

    (15) hópehelytorta - tényleg gyors! kipróbáltam a Zselatin fix-et, mert úgy gondoltam, a sok gyümölcs mindenképpen levet enged. csak össze kell keverni a hozzávalókat és tökéletes lett minden mellékíz és a gumis állag nélkül.

    (16) korhelyleves -legközelebb a káposzta levével óvatosabban bánok, kicsit savanyúbb lett (nagyon), mint ahogy készíteni szoktam az ehhez hasonló ételeket. az otthoni készletből gazdálkodtam, úgyhogy egy kevés szalonna és sok kolbász került bele.